Kwasy tluszczowe i skutki sercowo-naczyniowe w cukrzycy

W swoim raporcie na temat redukcji wyniku z początkową próbą interwencji w Glargine (ORIGIN), Bosch i in. (Wydanie 26 lipca) stwierdzam, że codzienna suplementacja g kwasów tłuszczowych n-3 nie zmniejsza częstości incydentów sercowo-naczyniowych u pacjentów obciążonych wysokim ryzykiem takich zdarzeń. Tkanka tłuszczowa jest głównym miejscem przechowywania kwasów tłuszczowych. Wielostronne badanie Wspólnoty Europejskiej nad przeciwutleniaczami, zawałem mięśnia sercowego i rakiem piersi (EURAMIC) przeprowadzone w ośmiu krajach europejskich i Izraelu nie pozwoliło na wykrycie ochronnego działania kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przechowywanego w tkance tłuszczowej na ryzyko zawału mięśnia sercowego.2 Na najwyższych poziomach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) beta-karoten był dwukrotnie bardziej ochronny przed zawałem mięśnia sercowego, podobnie jak niski poziom beta karotenu w tkance tłuszczowej.3 Na podstawie analizy tkanki tłuszczowej, spożycie kwasów tłuszczowych n-6 w Izrael jest bardzo wysoki, ale częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy jest podobna do tej w innych krajach zachodnich.4 Otyłość i wysoki stopień nienasycenia kwasów tłuszczowych mogą zwiększać peroksydację lipidów i wytwarzanie prozapalnych cytokin.5 Moi koledzy i ja sugerujemy kluczową rolę dla zawartości kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej. Uważamy, że rozkład kwasów tłuszczowych według klas liczby podwójnych wiązań jest lepszym wskaźnikiem przyszłych zachorowań niż kategoria suplementacji, która zapewnia miarę spożycia. Dlatego zalecenia dotyczące rozpoczęcia skromnego codziennego przyjmowania co najmniej 250 mg długołańcuchowych kwasów tłuszczowych n-3 są dobrze przyjmowane, biorąc pod uwagę potencjalne szkodliwe działanie PUFA n-3 u pacjentów z dysoglikemią i otyłością.6
Yishai Levy, MD
Rambam Health Care Campus, Haifa, Izrael
health.gov.i l
Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
6 Referencje1. ORIGIN Trial Investigators. n-3 Kwasy tłuszczowe i efekty sercowo-naczyniowe u pacjentów z dysoglikemią. N Engl J Med 2012; 367: 309-318
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Guallar E, Aro A, Jimenez FJ, i in. Kwasy tłuszczowe omega-3 w tkance tłuszczowej i ryzyko zawału mięśnia sercowego: badanie EURAMIC. Arterioscler Thromb Vasc Biol 1999; 19: 1111-1118
Crossref Web of Science Medline
3. Kardinaal AF, Aro A, Kark JD, i in. Związek między beta-karotenem a ostrym zawałem mięśnia sercowego zależy od statusu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Arterioscler Thromb Vasc Biol 1995; 15: 726-732
Crossref Web of Science
4. Dubnov G, Berry EM. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 / omega-3: izraelski paradoks. World Rev Nutr Diet 2003; 92: 81-91
Crossref
5. Cohen G, Riahi Y, S asson S. Lipid – peroksydacja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w prawidłowych i otyłych tkankach tłuszczowych. Arch Physiol Biochem 2011; 117: 131-139
Crossref
6. Mozaffarian D, Wu JH. Kwasy tłuszczowe omega-3 i choroby sercowo-naczyniowe: wpływ na czynniki ryzyka, szlaki molekularne i zdarzenia kliniczne. J Am Coll Cardiol 2011; 58: 2047-2067
Crossref Web of Science Medline
Badacze badania ORIGIN zgłaszają, że g na dzień kwasów tłuszczowych n-3 nie zapewnia ochrony przed śmiercią przed przyczynami sercowo-naczyniowymi, co jest głównym wynikiem. Częstość pierwotnego wyniku wynosiła 1,55 na 100 pacjento-lat w grupie otrzymującej kwasy tłuszczowe n-3, w porównaniu z 1,58 na 100 pacjento-lat w grupie placebo (P = 0,72). Jednak grupa placebo otrzymywała oliwę z oliwek, która zawiera kwasy tłuszczowe n-9, farmakologicznie czynne związki z rodziny jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) z kilkoma właściwościami zwiÄ …zanymi z ochroną układu sercowo-naczyniowego.1 W porównaniu z kwasami tłuszczowymi n-6, n- 9 kwasów tłuszczowych uważa się za neutralne pod względem immunologicznym, bez efektu stymulacji na szlaki zapalne i oksydacyjne, 2 oraz kwasy fenolowe zawarte w oliwie z oliwek mają działanie przeciwzapalne i przeciwpłytkowe oraz ochronne działanie śródbłonka, a także zapewniają ochronę przed utlenianiem cholesterol lipoprotein o małej gęstości i oksydacyjne uszkodzenie DNA.3 Te właściwości regulacyjne mogą potencjalnie wyjaśniać, dlaczego kwasy tłuszczowe n-3 nie są lepsze od kwasów tłuszczowych n-9 pod względem ochrony sercowo-naczyniowej. Większość badań kwasów tłuszczowych n-3 ma tendencję do używania oliwy z oliwek jako placebo, co może tłumaczyć mieszane wyniki dotyczące rzeczywistych efektów ochronnych kwasów tłuszczowych n-3.
Gilberto F. Hurtado-Torres, MD
Rosa L. Sandoval-Munro, MD
University of San Luis Potosi, Sa n Luis Potosi, Meksyk
gilberto. mx
Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
4 Referencje1. Buckland G, Mayen AL, Agudo A, i in Pobór i śmiertelność oliwy [patrz też: nefrolog Wrocław, stomatolog włocławek, kardiolog kielce ]
[hasła pokrewne: rodon leszno, bobotic forte, acodin ulotka ]