Śmiertelne i prawie śmiertelne reakcje anafilaktyczne na pokarm u dzieci i młodzieży ad 6

Dwie cytokiny, TNF-. i interleukina-6, są zaangażowane w patogenezę niedociśnienia w wstrząsie endotoksycznym, 3, 13 i TNF-. mogą być uwalniane przez monocyty, makrofagi płucne i komórki tuczne skórne podczas reakcji alergicznych.14, 15 Jednakże poziom TNF-. nie był podwyższony u naszego pacjenta z przedłużonym niedociśnieniem, zmniejszoną kurczliwością serca, zwiększonym gradientem tlenowo-tętniczo-tlenowym i encefalopatią lub u dwóch pacjentów kontrolnych przyjmowanych na oddział intensywnej terapii z anafilaksją. Nie stwierdzono zmian w poziomach TNF-., które mogłyby wyjaśniać stan hipotensyjny. Badania wykazały, że zależna od IgE, indukowana antygenem śmierć anafilaktyczna występuje z podobną częstością u myszy z niedoborem komórek tucznych i normalnych, uczulonych myszy kongenicznych. 16, 17 Wygląda na to, że uwalnianie cytokin lub mediatorów przez komórki zawierające receptory Fc.II (komórki receptory IgE o niskim powinowactwie) mogą indukować wyraźny spadek przewodnictwa płucnego i podatności dynamicznej, niedociśnienie i śmierć. Brak istotnego wzrostu tryptazy mastocytów u wielu dzieci z anafilaksją wywołaną przez żywność sugeruje wiele możliwości. Komórki tuczne mogą uwalniać minimalne ilości tryptazy i normalne ilości innych mediatorów po otrzymaniu pewnych sygnałów aktywacyjnych; bazofile, które nie uwalniają histaminy we wczesnych stadiach indukowanej pokarmem reakcji alergicznej, 18 mogą odgrywać istotną rolę w późniejszych etapach reakcji anafilaktycznej; lub komórki inne niż komórki tuczne (np. makrofagi, monocyty i komórki śródbłonka) mogą być aktywowane przez receptory lub cytokiny Fc.II i mediatory uwalniane wcześnie w reakcji.
To jest nasza wiara i inni badacze badający alergię pokarmową, że częstotliwość śmiertelnych i prawie śmiertelnych reakcji anafilaktycznych wywołanych przez żywność wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Wraz ze wzrostem wykorzystania dodatków białkowych w przygotowywanych na skalę przemysłową produktach żywnościowych 19 prawdopodobne jest, że częstość występowania ciężkich reakcji anafilaktycznych wywołanych przez żywność będzie nadal wzrastać. W związku z tą możliwością, chcielibyśmy polecić następujące. Epinefryna powinna być przepisywana i dostępna dla wszystkich dzieci i młodzieży z alergiami pokarmowymi, w których pośredniczy IgE, a opiekunowie powinni być przeszkoleni w zakresie odpowiedniego podawania tego leku. Wszystkie dzieci i młodzież z alergią pokarmową, u których występuje reakcja alergiczna, powinny być obserwowane przez trzy do czterech godzin po reakcji w ośrodku zdolnym do poradzenia sobie z anafilaksją. Wreszcie, dzieci i młodzież z alergią pokarmową powinny być ocenione i wykształcone na temat alergii pokarmowej przez kompetentnego lekarza, a rodzice takich dzieci powinni zostać nauczeni sposobów zapewnienia szybkiej reakcji szkół i innych instytucji publicznych w przypadku przypadkowego spożycia alergenu pokarmowego.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Częściowo wsparte dotacją (AI24439) z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych oraz dotacją (RR00052) z Programu Głównych Ośrodków Badań Klinicznych.
Jesteśmy wdzięczni rodzicom i lekarzom, którzy pomogli w zbieraniu tych danych, Sarze Cooke za pomoc techniczną oraz dr. Timothy Sullivan i Lawrence Schwartz za pomocne dyskusje.
Author Affiliations
Z Wydziału Alergologii Dziecięcej i Immunologii, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore (HAS) i University of Connecticut, Hartford Hospital, West Hartford (LM, JPR) Prośba o przedruk do Dr. Sampsona w CMSC-1103, Johns Hopkins Hospital, 600 N. Wolfe St., Baltimore, MD 21205.

[patrz też: ewa kurowska, gorzelnia 505, tabal radom ]