Śmiertelne i prawie śmiertelne reakcje anafilaktyczne na pokarm u dzieci i młodzieży ad

Charakterystyka pacjentów, u których wystąpiły reakcje anafilaktyczne wywołane przez śmiertelne pożywienie. Jak pokazano w Tabeli 1, w sześciu przypadkach śmiertelnych uczestniczyło pięć dziewcząt i jeden chłopiec w wieku od 2 do 16 lat. Trzech pacjentów zareagowało na orzeszki ziemne, dwa na orzechy i jeden na jajka. Pacjenci lub ich rodzice (w przypadku Pacjenta 4) nie byli świadomi, że alergeny były obecne w żywności – ciastko (Pacjent 1), kanapka (Pacjent 2), bułka z hamburgerami (Pacjent 4) i słodycze (Pacjenci 3, 5 i 6) – które przyspieszyły reakcje. Chociaż pięcioro z szóstki dzieci i młodzieży doświadczyło podczas wcześniejszych reakcji określonych reakcji alergicznych na obciążony pokarm, żadna z nich nie wywołała niemal śmiertelnej reakcji. Trzech z szóstki (pacjenci 3, 4 i 5) miało uczulenie na jedno lub więcej pokarmów oprócz tego, które spowodowało śmiertelne reakcje. Wszyscy pacjenci byli uważani za wysoce atopowych, z obecnymi lub wcześniejszymi objawami astmy, alergicznego nieżytu nosa i atopowego zapalenia skóry. Astma była uważana za dobrze kontrolowaną u wszystkich pacjentów. U jednego pacjenta (pacjenta 4) dawka prednizonu podawana w ostrym zaostrzeniu astmy zmniejszała się do zera tydzień wcześniej. Jeden pacjent (pacjent 3) otrzymał epinefrynę i kortykosteroidy na reakcję alergiczną na pokarm dwa tygodnie wcześniej. W tygodniu poprzedzającym reakcję wszyscy pacjenci otrzymywali standardowe leki na astmę, a żaden z nich nie wykazywał skurczu oskrzeli rano po śmiertelnej reakcji.
Tabela 2. Tabela 2. Charakterystyka pacjentów, u których wystąpiły reakcje anafilaktyczne wywołane niemal śmiertelnymi wywołaniami żywności. Siedem niekrytycznych przypadków dotyczyło pięciu dziewcząt i dwóch chłopców w wieku od 9 do 17 lat (tabela 2). Czterech pacjentów zareagowało na orzechy, dwa do mleka i jeden do orzeszków ziemnych. W trzech przypadkach alergen pokarmowy był zawarty w ciastku (Pacjenci 8, 11 i 13), w trzech przypadkach w ciastku lub ciastku (Pacjenci 7, 9 i 10), aw jednym przypadku w zbóż (Pacjent 12). Sześciu z siedmiu pacjentów miało wcześniej określone reakcje na dany pokarm, a jeden chłopiec (Pacjent 10), który został błędnie zidentyfikowany jako uczulony na orzeszki ziemne, miał pięć wcześniejszych, prawie śmiertelnych reakcji. Pięciu z siedmiu pacjentów miało uczulenie na jedną lub więcej innych pokarmów. Wszyscy pacjenci chorowali na astmę, a we wszystkich poza jednym (Pacjent 13) uznano, że jest dobrze kontrolowany za pomocą standardowych leków, a w dniu reakcji nie stwierdzono objawów skurczu oskrzeli. Trzech pacjentów miało alergiczny nieżyt nosa, a dwóch miało atopowe zapalenie skóry.
Tabela 3. Tabela 3. Czas reakcji anafilaktycznych wywołanych śmiercią. Jak pokazano w Tabeli 3, pięć z sześciu śmiertelnych reakcji miało miejsce w miejscach publicznych: cztery miały miejsce w szkole, a jedno na miejscowych targach. W pięciu przypadkach u pacjentów początkowo zgłaszano objawy ustne i brzuszne, zwłaszcza uczucie świądu lub mrowienia w jamie ustnej, ucisk w gardle oraz skurcze brzucha i wymioty; szósty pacjent, dwuletnie dziecko, był drażliwy. Objawy zaczęły się 3 do 30 minut po spożyciu pokarmu i stały się ciężkie od 20 minut do 2,5 godziny później
[przypisy: dąstal, akrybia, uskom kożuchów ]