Śmiertelne i prawie śmiertelne reakcje anafilaktyczne na pokarm u dzieci i młodzieży czesc 4

Funkcja serca powróciła do normy w cztery do pięciu tygodni po przyjęciu alergenu. Tabela 5. Tabela 5. Stężenia tryptazy i TNF-. w surowicy u pacjentów, u których wystąpiła anafilaksja wywołana przez pokarm. * Jak pokazano w Tabeli 5, stężenia tryptazy w surowicy analizowano w jednej próbce pobranej od pacjenta (od Pacjenta 3), jedna próbka od pacjenta z prawie śmiertelna reakcja (Pacjent 12) i próbki od trzech pacjentów kontrolnych z wywołaną przez żywność reakcją anafilaktyczną, którzy zostali przyjęci na oddział intensywnej terapii z ciężkim skurczem oskrzeli, niedotlenieniem i niedociśnieniem. Tylko w jednej próbce poziomy przekraczały 2,5 ng na mililitr. W przypadku reakcji anafilaktycznej zwykle oczekuje się, że poziom tryptazy w surowicy przekroczy 10 ng na mililitr, aw przypadkach wstrząsu anafilaktycznego wywołanego użądleniami pszczół i lekami poziomy przekraczające 100 ng na mililitr są powszechne.5 Od czasu przebiegu klinicznego Pacjenta 12 , którzy mieli przedłużoną anafilaksję i przedłużone niedociśnienie, wydawali się podobni do wstrząsu endotoksycznego, mierzono stężenia TNF-.. Poziomy TNF-. u tego pacjenta i u dwóch pacjentów kontrolnych mieściły się w zakresie prawidłowym podczas anafilaksji.
Dyskusja
Częstość występowania reakcji alergicznych na pokarm w populacji ogólnej jest nieznana. W dwóch prospektywnych badaniach nad alergią na krowie mleko okazało się, że 2,2-2,5% dzieci w wieku poniżej trzech lat było reaktywnych klinicznie. 6 W trzecim badaniu prospektywnym 8% dzieci w wieku poniżej 3 lat miało reakcja na co najmniej jedno jedzenie.8 Podobne dane nie są dostępne dla osób starszych. Częstość występowania nadwrażliwości na pokarm zgłaszanej przez osoby dorosłe w ankiecie przeprowadzonej wśród gospodarstw domowych wyniosła 25%, 9 jednak rzeczywiste rozpowszechnienie mieści się prawdopodobnie w przedziale od do 2%.
Sześć śmiertelnych i siedem śmiertelnych przypadków anafilaksji wywołanej przez żywność ma kilka cech. Wszyscy pacjenci mieli astmę i przyjmowali leki rozszerzające oskrzela. Dwóch pacjentów z reakcjami śmiertelnymi przyjmowało doustne kortykosteroidy w ciągu jednego miesiąca od reakcji. Wydaje się, że nie ma znaczącej różnicy w nasileniu astmy między obiema grupami. Astma u wszystkich, z wyjątkiem jednego z pacjentów z odczynami nie będącymi nietoperzami, wydawała się dobrze kontrolowana za pomocą leków, podczas gdy u dwóch pacjentów, u których wystąpiły reakcje śmiertelne, a u osób z nietkniętą reakcją wystąpił poważny świst podczas dwóch tygodni przed reakcją anafilaktyczną. Wszyscy pacjenci mieli w przeszłości ciężkie reakcje anafilaktyczne na pokarm, a wszyscy z wyjątkiem dwóch mieli takie reakcje na pokarm odpowiedzialny za śmiertelną lub prawie śmiertelną reakcję. Pacjent 10, który miał liczne ciężkie reakcje anafilaktyczne, nie został oceniony przez alergologa, ale uważał, że jest uczulony na orzeszki ziemne; później udowodnił, że nie reaguje z orzeszkami ziemnymi na podwójnie ślepe, kontrolowane placebo prowokacyjne jedzenie i otwarte karmienie. Inny pacjent (pacjent 3) nie był w pełni świadomy swojej wrażliwości na nerkowce – to znaczy, wiedziała tylko, że niektóre rodzaje orzechów nie zgadzają się z nią . Żaden z pacjentów nie był świadomy, że związany alergen występował w jedzeniu, które jedli, co wskazuje, że próby ścisłego unikania często kończą się niepowodzeniem. W kolejnym badaniu dzieci z alergią na orzeszki ziemne, Bock i Atkins10 odkryli, że 50% dzieci przypadkowo spożyło jakąś formę orzeszków ziemnych w roku poprzedzającym badanie, a 75% zrobiło to w ciągu ostatnich pięciu lat
[patrz też: gorzelnia 505, stokrotka giedlarowa, sebi rybnik ]