Śmiertelne i prawie śmiertelne reakcje anafilaktyczne na pokarm u dzieci i młodzieży

W literaturze medycznej jest niewiele doniesień o śmiertelnych lub prawie śmiertelnych reakcjach anafilaktycznych wywołanych przez pokarm. Nie ma kodu dla diagnozy anafilaksji wywołanej przez żywność w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, więc trudno było ustalić częstość występowania śmiertelnych reakcji anafilaktycznych wywołanych przez żywność. Przed niedawnym badaniem Yungingera i wsp. literatura medyczna składała się głównie z pojedynczych przypadków. Yunginger i współpracownicy opisali siedem przypadków śmiertelnej anafilaksji z powodu alergii pokarmowej, która wystąpiła w ciągu 16 miesięcy. Reakcje te wystąpiły głównie u osób dorosłych, które nieświadomie przyjmowały alergeny podczas jedzenia poza domem. Czynniki, które prawdopodobnie przyczyniły się do zgonu, obejmowały zaprzeczenie przez pacjenta objawów, poleganie na stosowaniu doustnych leków antyhistaminowych jako jedynych w leczeniu i niepowodzenie w podawaniu epinefryny natychmiast po wystąpieniu objawów. Przeprowadziliśmy badanie ciężkich reakcji anafilaktycznych wywołanych przez żywność u dzieci i młodzieży. Metody
W ciągu 14 miesięcy zidentyfikowano 6 przypadków śmiertelnych i 7 prawie śmiertelnych z powodu anafilaksji wywołanej przez żywność u dzieci i młodzieży, z których 12 wystąpiło w trzech obszarach metropolitalnych. Sprawy zostały ujawnione badaczom przez lekarzy, rodziców pacjentów lub (w dwóch przypadkach) lokalne grupy, które rozpowszechniały informacje o alergiach. Reakcja bliskiej śmierci była zdefiniowana jako epizod anafilaksji wymagającej przyjęcia na oddział intensywnej terapii w celu intubacji, mechanicznej wentylacji i wsparcia wazopresyjnego. Ciężkie objawy zdefiniowano jako oczywiste niewydolność oddechową, cofanie się, świszczący oddech, aw niektórych przypadkach sinica lub utrata przytomności. Informacje na temat reakcji uzyskano z pogotowia ratunkowego i dokumentacji szpitalnej, oświadczeń lub dyskusji z udziałem osób i lekarzy oraz wywiadów osobistych lub telefonicznych z rodzicami, a w niektórych przypadkach z pacjentami. Częstotliwość występowania reakcji anafilaktycznych wywołanych śmiercią lub prowadzących do zgonu u dzieci i młodzieży nie była przedmiotem tego badania, ponieważ nie podjęto systematycznych prób zbadania wszystkich możliwych reakcji anafilaktycznych związanych z przyjmowaniem pokarmu w tym okresie.
Próbki surowicy pobrano od jednego pacjenta podczas autopsji (Pacjent 3), od jednego pacjenta podczas prawie śmiertelnej reakcji (Pacjent 12), oraz od trzech pacjentów kontrolnych z anafilaksją wywołaną przez żywność, którzy zostali przyjęci na oddział intensywnej terapii z obrzękiem naczynioruchowym, ciężkim skurcz oskrzeli, niedotlenienie, niedociśnienie i utrata przytomności, ale nie wymagające intubacji. Próbki przechowywano w stanie zamrożonym w temperaturze -20 ° C do momentu, aż zostały przeanalizowane pod kątem tryptazy surowicy (analiza wykonana uprzejmie przez dr Larry ego Schwartza, Medical College of Virginia, Richmond). Podwyższony poziom tryptazy w surowicy, proteazy obojętnej znajdującej się niemal wyłącznie w komórkach tucznych, jest doskonałym wskaźnikiem aktywacji komórek tucznych w reakcjach anafilaktycznych.2 Wiele próbek surowicy od dwóch z trzech pacjentów kontrolnych przyjęto na oddział intensywnej terapii i od Pacjenta 12, którzy mieli prawie śmiertelną, przewlekłą anafilaksję, analizowano również pod kątem czynnika martwicy nowotworu-. (TNF-.) za pomocą enzymatycznego testu immunoabsorpcyjnego (Genzyme, Cambridge, Mass.). Test jest wysoce specyficzny i zdolny do wykrywania 12 pg TNF-. na mililitr
[hasła pokrewne: tabal radom, sanepid kochanowskiego, diured ]